Jag började smida redan 1995. Min farfar var smed.

Jag började med en kurs vid Gränsforsbruk, helt utan några praktiska förkunskaper. Efter fem månaders hamrande fick jag stolt mitt diplom.
Därefter följde ett års utbildning i Göteborg. Kursen var upplagd kring ostindien fararen "Göteborg 3", vilken vi tillverkade saker till.
Vidare tillverkade jag och min kurskamrater ca 1500 golvspik till Örgryte gamla kyrka och alla smidesdetaljer invändigt på dess 1600-tals orgel. Det var verkligen kul och otroligt lärorikt, vilken precision varje detalj var tvungen att tillverkas med. Det tog ett halv år att färdigställa det.

Nu var min grund utbildning färdig så jag började karriären som yrkessmed med att driva smedjan vid Växbo Qvarn utanför Bollnäs.
Jag hade öppet tre månader per år och under den perioden började se möjligheten att leva på mitt hantverk. Än så länge var jag "bara" grovsmed men ville gå vidare.
Så första vintern, när Växbo Qvarn hade stängt åkte jag ner till Småland där gick jag lärling hos "konst smeden" David Persson för att kunna göra dekorativa saker.
På somrarna drev jag återigen smedjan i Växbo och på vintern utbildade jag mig till fjällguide.

I September 2000 löpte jag linan ut och började renovera smedjan i Högbo Bruk i Sandviken, där jag driver min smedja idag året runt.

2010 Firade min smedja i Högbo 10 år!


För bilder på smedjan & inkringliggande vyer.
(klicka här)